Internationella tävlingar i Sverige

August 25th, 2014

Svensk travsport är tradition sedan slutet på 1800-talet och är fortfarande en av de sporter som många personer i de svenska folkhemmen älskar att skåda. Det är spännande att följa framför TVn men ännu mer fartfyllt och gastkramande att vittna på plats. Travtävlingar vid Sveriges bästa travbanor är ofta en folkfest. Familjer, vänner och passionerade travspelare är konstant på plats när det nalkas stora internationella tävlingar i Sverige. Nedan följer en kort översikt för de största internationellt sanktionerade travtävlingarna som äger rum på svensk mark.Travbana

Olympiatravet på Åby

Olympiatravet går av stapeln i mitten av april på Åbys travbana i Mölndal. Loppet kanske inte kan mätas med de största loppen på elitnivå internationellt men klassas säkert som inom kategorin för de 20 viktigaste i världen. Prispotten uppgår till närmare 1.5 miljoner kronor till segrande häst och kusk. Titelförsvarare är Veijo Heiskanen med hästen Sovato.

Sundsvall Open Trot

På Bergsåkers travbana i Sundsvall avgörs loppet Sundsval Open Trot som anses vara det fjärde viktigaste internationella travloppet på svensk mark. För norrlänningar är travhelgen under Sundsvall Open Trot ett av Norrlands viktigaste sportevenemang. Loppet går av stapeln i augusti varje år och titelförsvare är Örjan Kihlström med hästen Panne Moteur.

Hugo Åbergs Memorial

Det tredje största internationella travloppet i Sverige är Hugo Åbergs Memorial som äger rum på Jägersro travbana i Malmö. Loppet är uppkallat efter byggmästaren Hugo Åberg som bland annat hjälpt till med utbyggnaden av Jägersro travbana. Förra året vann mästerkusken Örjan Kihlström loppet med hästen Commander Crowe.

Åby Stora Pris

Det internationella storloppet Åbys Stora Pris är Sveriges näst mest penningstinna travlopp. Som namnet antyder äger loppet rum på Åbytravet i Göteborg och arrangerades för första gången 1936. Tävlingsstrukturen består av två kortare heat över sprinterdistans. Om två hästar vinner ett heat vardera körs ett avgörande skiljeheat. Jorma Kontio med hästen Sebastian K gick segrande ur förra årets upplaga.

Elitloppet

Ett av världens största travlopp är Elitloppet på Solvalla. Loppet går av stapeln den sista söndagen i maj varje år men hela evenemanget börjar redan under lördagen. Elitloppet ses som den största travfesten i Sverige. Mediauppbådet är stort både nationellt och världen över. Den första upplagan av loppet gick under namnet ”Jubileumsloppet”, året var 1952. Björn Goop vann förra årets tävling med hästen Timoko.