Rätt mat till hästen och dina andra husdjur

July 13th, 2017

Vi människor är allt mer informerade om vad det är vi äter. Oavsett om det handlar om matens ursprung eller näringsinnehåll så tar allt fler kontroll över vad de väljer att stoppa i munnen. Men tänker vi lika långt åt våra djur? I denna artikeln går vi igenom vilken mat man bör och vilken man inte bör ge till sina husdjur.

Häst

Vilket foder en häst äter har mycket stor påverkan på dess hälsa. I naturen är de normalt olika former av gräs. När de avviker för mycket från det så ökar riskerna för bland annat kolik.En amerikansk studie visade på att hästar som fick mer än 5 kilo kraftfoder per dag hade hela sex gånger högre risk att drabbas av kolik jämfört med hästar som bara gick på bete.Andra riskfaktorer kan vara plötsliga foderbyten eller att de inte dricker tillräckligt mycket vatten. Hästsverige har en foderskola där de går igenom bland annat vad man bör undvika vid utfodringen av sina hästar.

Hund

Vissa hundar kan vara överkänsliga för vissa ämnen. I dessa fallen är det viktigt att hitta ett foder som gör att den mår bättre. Det kan till exempel handla om att börja ge hunden glutenfritt hundfoder eller annan specialkost.Om man vill så kan man även börja tillaga egen mat. Expressen har en bra artikel som listar vilka ingredienser som normalt sett är bra att använda samt ett exempel på en maträtt till hundar.

Katt

Det viktigaste att tänka på när man utfodrar sin katt är att de är rovdjur och endast äter just kött. Detta betyder att de främst behöver få i sig fett och protein, betydligt mer än en hund som också får i sig kolhydrater. Ge därför katten specifikt kattmat men variera gärna kosten mellan olika smaker och märken för att göra maten mer intressant.Katter är tyvärr ganska dåliga på att dricka. Placera därför ut många vattenskålar och se till att de har färskt vatten. Det är dessutom extra viktigt att katten får i sig mycket vatten om den äter mycket torrfoder.  Mer tips går att hitta på agrias sida i ämnet.