Mat och foder till stallkatten

December 31st, 2021

Många stall har en eller flera katter som precis som hästarna behöver bli omhändertagna. Även om stallkatter lär sig att fånga möss så är inte det tillräckligt för att de ska må bra. De behöver mat som innehåller den näring de behöver, oavsett om ni har kattungar eller en äldre katt i stallet. Klicka här för att läsa mer.

Kattens näringsbehov

Till skillnad från hästar så klarar inte katter att leva på enbart spannmål och växter. Andra djur, även människor, kan omvandla vegetarisk mat till de aminosyror som kroppen behöver. Men katter kan inte det utan behöver få mat som baseras på köttprodukter. Får de i sig för lite kött kan de bli allvarligt sjuka. En anledning till att det är viktigt att utfodra stallkatten är att de faktiskt kan bli sjuka av att gå ner för mycket i vikt. Deras lever klarar inte det. Så genom att utfordra katterna två gånger om dagen har du koll på att de äter tillräckligt.

Skålar och tillbehör

Ställ gärna katternas matskålar på en lugn plats där det inte springer för mycket folk. Matplatsen får gärna vara upphöjd så att katten kan komma undan och kan känna sig trygg. Tänk på att katten alltid behöver ha minst en skål med friskt vatten, speciellt om den får torrfoder.