Hästars olika näringsbehov

November 28th, 2014

Alla hästar har olika näringsbehov beroende på en rad växlade orsaker. Hästar som växer har exempelvis ett helt annat näringsbehov än vuxna hästar.Två andra faktorer som har betydelse hur mycket näring en häst kräver är hur mycket den arbetar eller om den är dräktig.Matdags

Underhållsbehovet

Underhållsbehovet är ett minimibehov av varierade näringsämnen som den vuxne hästen behöver för att må bra när den inte arbetar och den ska inte öka eller gå ner i vikt. Underhållsbehovet baseras på hästens vikt men även bland hästar i samma viktklass kan behovet variera betydligt. Underhållsbehovet av energi ska första hand komma från grovfoder som är hästens viktigaste foder.

Grovfoder

Grovfodret består av hö, ensilage eller hösilage. Grovfodret behöver ha en så bra kvalitet och ska innehålla så pass hög halt av mineraler, proteiner och vitaminer att det täcker hästens underhållsbehov av energi. En del hästar som exempelvis arbetar mycket, växer eller är dräktiga kan behöva tillskott av energi och protein. Var noggrann så att du inte överskattar hästens arbete och håll koll på hästens hull.Hos Grovfoderbörsen.se kan man ta reda på vad som är ett bra grovfoder av hög kvalitet. På hemsidan klassas allt foder efter näringsinnehåll anpassade efter olika hästtyper. Alla foderklasserna är speciellt framtagna och baserade på vetenskapliga forskningsresultat. Grovfoderbörsen har också en interaktiv guide som hjälper till med att ge förslag på lämplig foderklass anpassad till den enskilde hästen. Har man flera olika typer av hästar kan man beställa flera sorters foderklasser.Grovfoderbörsen samarbetar med producenter över hela Sverige. De matchar sina konsumenter med lämpliga producenter efter konsumentens behov. Producent och konsument paras också ihop geografiskt så att fodret inte behöver transporteras under onödiga sträckor.