Trav

May 7th, 2014

Hästar är något som många svenskar gillar att ägna sig åt, vare sig det handlar om ridning, trav eller någon annan form av hästaktivitet. I Sverige beräknas ungefär 200 000 personer vara aktiva inom hästsport på något sätt.

Den gren inom hästsport som troligtvis har den största folkliga förankringen är trav. Varje vecka spelar tusentals svenskar på trav i form av till exempel V75, V5 eller Dagens Dubbel. I Sverige finns totalt 33 travbanor från Jägersro i söder till Boden i norr.

Sveriges nationalarena för travsport är Solvalla i Bällsta. Det är här som man kör Elitloppet och man har plats för 40 000 åskådare. Den invigdes 1927 och har sedan dess utvecklas till att inte bara hålla travtävlingar. Här arrangeras också mässor och konferenser.

Genom åren har det i Sverige också funnits en rad travhästar som blivit folkkära, som till exempel Legolas, Copiad, Ina Scot och så givetvis Ego Boy, som var den första hästen att leta sig in i stugorna. När Ego Boy dog begravdes han i vinnarcirkeln på Rättviks travbana.

Genom åren har också ett antal kuskar blivit kända, som till exempel Stig H Johansson, Olle Goop och Örjan Kihlström.